Een gemeenschappelijke regeling is een samenwerkingsverband tussen verschillende Nederlandse overheden, zoals in ons geval de 14 gemeenten in Twente, die samenwerken om zorgtaken gezamenlijk uit te voeren. Dit soort samenwerking kan vooral nuttig zijn in situaties waarbij diensten op het gebied van Gezond, Veilig & Vitaal beter gecoördineerd of op grotere schaal aangeboden moeten worden, wat individuele gemeenten moeilijk alleen kunnen bereiken.
Sommige taken worden vanuit landelijk belegd bij een GR en in sommige gevallen kiezen gemeenten samen om taken te beleggen bij een GR. Door samen te werken, kunnen ze toegang bieden tot hogere kwaliteit van zorg, bredere expertise, en kosten effectiever beheren.
In een dergelijke regeling maken de deelnemende partijen afspraken over de financiering, organisatie en uitvoering van de diensten. Deze afspraken worden vastgelegd in een officieel document en de regeling krijgt vaak een eigen bestuur (Algemeen Bestuur) bestaande uit vertegenwoordigers (wethouders) van alle betrokken gemeenten. Het bestuur is verantwoordelijk voor het beheer en de juiste uitvoering van de taken.
Voor inwoners kan een dergelijke gemeenschappelijke regeling voordelen bieden zoals betere toegankelijkheid van gespecialiseerde diensten en een meer geïntegreerde aanpak van behoeften op het gebied van gezond, veilig en vitaal, die over gemeentegrenzen heen gaan.