Gezond Veilig Vitaal

Twentse Arbeidsmarktmonitor | Instroom ‘Banenafspraak’ hoger dan toename banen voor deze doelgroep

Het samenwerkingsverband in Twente zet zich al jarenlang in voor de uitvoering van de ‘Banenafspraak’. Daarmee hebben we in Twente met elkaar afgesproken om samen extra banen te realiseren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Als special is in deze versie van de arbeidsmarktmonitor een toelichting gegeven over de ontwikkelingen van het aantal banen, werkzame personen en personen in de banenafspraak in Twente.

“Als voorzitter van de arbeidsmarktregio spreek ik mijn zorgen uit, dat de instroom van personen met een arbeidsbeperking harder gaat dan het scheppen van banen voor deze mensen. Het is belangrijk dat wij ons er met zijn allen voor blijven inzetten om mensen met een arbeidsbeperking aan regulier werk te helpen. Ook deze groep inwoners heeft ondanks hun beperking nog ontzettend veel talenten die prima op de arbeidsmarkt ingezet kunnen worden!”

Dat zegt Arjan Kampman, wethouder gemeente Enschede en voorzitter van de Arbeidsmarktregio Twente.

Het aantal personen dat tot de Banenafspraak in Twente behoort, is in 1 jaar tijd toegenomen met 3,4 procent, tot 12.284. Begin 2021 waren dit er nog 11.297.
De toename van personen in de doelgroep is in een jaar sneller gestegen dan het aantal werkzame personen en het aantal banen. In het eerste kwartaal van 2024 zijn er in Twente 6.673 personen werkzaam binnen de banenafspraak. Dit aantal is het afgelopen jaar met 138 toegenomen (+2,1%).

In Twente neemt de arbeidsspanning af, er staan meer vacatures open. Maar voor een aantal beroepsgroepen is de krapte juist toegenomen.
Voor automonteurs, financieel specialisten en economen, machinemonteurs, managers horeca, militaire beroepen en psychologen en sociologen zijn er in Twente meer dan 15 vacatures beschikbaar op 1 kortdurig WW-gerechtigde.

Verder in de Twentse Arbeidsmarktmonitor van dit kwartaal:

Aantal nieuwe vacatures neemt toe na drie kwartalen van daling

Het aantal nieuwe vacatures laat doorgaans in het eerste kwartaal een stijging zien. Dit is ook in 2024 het geval geweest.
Nadat het aantal nieuwe vacatures in Twente 3 kwartalen op rij daalde, is er in het eerste kwartaal van 2024 weer een toename.
In de regio zijn in de eerste 3 maanden 9.700 nieuwe vacatures ontstaan. Dit zijn er 1.000 meer dan een kwartaal eerder, maar nog wel 1.150 minder nieuwe vacatures ten opzichte van een jaar eerder.

Aantal openstaande vacatures ook gestegen

De aanwas van nieuwe vacatures in de afgelopen jaren laat zich door de krapte op de arbeidsmarkt ook vertalen in een groot aantal openstaande vacatures in Twente.
Aan het einde van het eerste kwartaal van 2024 telde Twente 11.250 openstaande vacatures. Ten opzichte van een kwartaal eerder is dit een toename van 500 openstaande vacatures. Dit is een stijging van 4,7 procent. Vergeleken met een jaar eerder zijn er 10,4 procent minder openstaande vacatures in Twente.

Sterkste stijging openstaande vacatures in zorg en welzijn

Vergeleken met het voorgaande kwartaal zijn er in het eerste kwartaal van 2024 5 beroepsklassen waar het aantal openstaande vacatures is opgelopen.
De grootste toename is er binnen de beroepsklasse zorg en welzijn, met een toename van 200 openstaande vacatures.
Er zijn 3 beroepsklassen waar het aantal openstaande vacatures juist is afgenomen. De afname is het grootst in de beroepsklasse ICT. Het aantal openstaande vacatures in de ICT-branche was in Twente voor het laatst op een dergelijk laag niveau (650) in het eerste kwartaal van 2021.

Spanning op Twentse arbeidsmarkt daalt voor derde kwartaal op rij

In het eerste kwartaal van 2024 is de spanning verder gedaald tot 2,91. Hiermee blijft de arbeidsmarkt krap. De spanning op de gehele Nederlandse arbeidsmarkt ligt structureel boven die van Twente, en is net als de Twentse arbeidsmarkt getypeerd als krap.
In Twente stonden er voor elke persoon met een kortdurig WW-recht 2,91 vacatures open. In Nederland zijn dat er 3,67. Dat betekent dat het in Nederland in het algemeen moeilijker is om vacatures gevuld te krijgen.
Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2023 is bij twee beroepsklassen de arbeidsmarkttypering in Twente veranderd. Voor de technische beroepsklasse geldt dat deze, ondanks een stijging van de openstaande vacatures, van zeer krap naar krap is gegaan.
Mede door het gestegen aantal openstaande vacatures heeft de Twentse arbeidsmarkt voor zorg en welzijn zich ontwikkeld van krap naar zeer krap.

Aantal beroepsgroepen met zeer krappe arbeidsmarkt neemt toe ondanks dalende arbeidsmarktkrapte

Ten opzichte van het vorige kwartaal is het aantal beroepsgroepen met een zeer krappe arbeidsmarkt in Twente gestegen van 41 naar 43. Daarnaast zijn er 27 beroepsgroepen waarbij sprake is van een krappe arbeidsmarkt. Dat is er één minder dan een kwartaal eerder.

Aantal WW-rechten in Twente gedaald na drie kwartalen van stijging

In het tweede kwartaal van 2024 is een daling te zien van 212 minder WW-rechten in Twente. In juni 2024 telde Twente 5.793 mensen met een WW-recht. Dit is 3,5 procent minder dan een kwartaal eerder. Landelijk is de afname met 3,8 procent ongeveer gelijk.
De afname wordt gedragen door een relatief hoge uitstroom tegenover een gemiddelde instroom. Per saldo heeft dit geleid tot een afname van het aantal WW-rechten.

Het aantal WW-rechten bij jongeren in Twente is in tweede kwartaal 2024 licht gedaald. In april steeg het aantal jongeren met een WW-uitkering nog, in mei en juni is dit aantal iets gedaald. Het aantal jongeren met een WW-uitkering is gedaald van 593 in maart 2024, naar 585 in juni 2024.

Special: Banenafspraak

Meer banen voor mensen met een arbeidsbeperking bij ‘gewone’ werkgevers, dat is kortgezegd de doelstelling van de landelijke regeling ‘Banenafspraak’.
In 2023 is de landelijke doelstelling, om 105.000 extra banen te realiseren voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt ten opzichte van de nulmeting in 2013, niet gehaald. De teller bleef steken op 85.665 extra banen.
De arbeidsinspectie heeft recent een rapport gepubliceerd waarin de conclusie wordt getrokken dat veel mensen in de doelgroep Banenafspraak langdurig niet aan het werk komen.

Hoe heeft de Banenafspraak in Twente de afgelopen jaar gepresteerd?

Het aantal personen dat tot de Banenafspraak in Twente behoort, is in 1 jaar tijd toegenomen met 3,4 procent tot 12.284. Begin 2021 waren dit er nog 11.297.
De toename van personen in de doelgroep is in een jaar sneller gestegen dan het aantal werkzame personen en het aantal banen.
In het eerste kwartaal van 2024 zijn er in Twente 6.673 personen werkzaam binnen de Banenafspraak. Dit aantal is het afgelopen jaar met 138 toegenomen (+2,1%).

Het aantal banen, waarbij een baan gedefinieerd is als 110,92 werkuren per maand, is gestegen tot 7.833 (+1,7%).
Het aantal banen en werkzame personen neemt een aantal kwartalen op rij minder hard toe dan het aantal personen in de doelgroep. De instroom van personen met een arbeidsbeperking gaat dus harder dan het scheppen van banen voor deze mensen. Landelijk is eenzelfde beeld zichtbaar.

Sinds het 1e kwartaal van 2021 ligt binnen de Banenafspraak het aandeel werkzame personen en het aandeel banen in Twente elk kwartaal een aantal procentpunten boven het landelijk niveau.
Zo is in Twente het aandeel werkzame personen in het eerste kwartaal van 2024 54,3 procent. Landelijk is dat 51,7 procent.
Bij het aandeel banen is het onderscheid nog groter: Twente 63,8 procent en Nederland 59,5 procent.

De Arbeidsmarktmonitor Twente is gemaakt in opdracht van het Twentse portefeuillehouders overleg Arbeidsmarkt.

De Arbeidsmarktmonitor Twente is te vinden op de website Twentse Arbeidsmarktmonitor.nl